Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bölgesel ve küresel düzeyde sağlık üzerindeki etkileri nedeniyle 17 endemik patojen türü için acilen yeni aşı araştırmalarının başlatılması gerektiğini duyurdu. DSÖ’nün “eBioMedicine” dergisinde yayımlanan bir araştırmaya dayanarak yaptığı açıklamada, uzun süredir yüksek hastalık yüküne sebep olan patojenlere karşı aşı geliştirilmesinin öncelikli olduğuna dikkat çekildi.
Kritik Aşı İhtiyacı Bulunan Patojenler
A Grubu Streptokok, Klebsiella pneumoniae, HIV-1 ve Hepatit C gibi patojenler için yeni aşı araştırmalarının gerekli olduğu, diğer yandan Influenza, Nörovirüs ve sıtma gibi hastalıklar için mevcut aşı çalışmalarının geliştirilmesi gerektiği belirtildi. DSÖ yetkililerinden Mateusz Hasso-Agopsowicz, bu çalışmanın endemik patojenlerin sistematik bir şekilde ele alınarak sağlık üzerindeki etkilerine göre önceliklendirilmesine yönelik “ilk küresel çaba” olduğunu ifade etti.
Endemik Hastalıklarla Mücadelede Küresel Aşı İhtiyacı
Dünya genelinde çeşitli bölgelerde görülen ve halk sağlığını tehdit eden bu hastalıklara karşı aşı geliştirme ihtiyacı, sağlık sistemlerinin dayanıklılığını artırmak için büyük önem taşıyor. DSÖ’nün çağrısına göre, özellikle yetersiz aşıya sahip patojenlere yönelik önlemler alınmaması durumunda, bu hastalıkların yayılımı sağlık sistemleri üzerinde daha fazla baskı yaratacak.