Harvard Tıp Okulu’ndan yapılan bir çalışma, daha fazla flavonoid içeren gıda tüketiminin hafızayı ve bilişsel fonksiyonları güçlendirebileceğini ortaya koydu.
Flavonoidler, parlak renkli meyveler (örneğin çilek, yaban mersini) ve sebzelerde (kırmızı lahana, soğan, kale) doğal olarak bulunan bitkisel kimyasallardır. Ayrıca çikolata, kırmızı şarap ve çay gibi gıdalar da flavonoid bakımından zengindir.
Neurology dergisinde Temmuz 2021’de yayımlanan bu araştırma, 20 yıllık bir süre boyunca 77.000’den fazla orta yaşlı katılımcıyı takip etti. Araştırmacılar, alkol tüketimi, sigara, kilo, yaş, beslenme ve depresyon ile kardiyovasküler hastalıklar gibi sağlık koşulları dahil olmak üzere birçok faktörü göz önünde bulundurup, flavonoid bakımından zengin gıdaların günlük alımına odaklandı.
Flavonoidlerin Etkileri ve Çalışma Bulguları
Flavonoid alımı en düşük olan katılımcılarla karşılaştırıldığında, flavonoid açısından zengin gıdalar tüketenlerin düşünme ve hafıza konusunda gerileme yaşama olasılığı %19 daha düşük bulundu. Bu gıdalar arasında çilek, yaban mersini, muz, greyfurt, portakal, kereviz, elma ve biber gibi besinler yer alıyor.
Çalışma gözlemsel nitelikte olduğu için, sadece daha fazla flavonoid zengini gıda tüketmenin yaşlılıkta bilişsel fonksiyonları kesin olarak keskin tutacağını kanıtlamıyor. Ancak, benzer, daha küçük çaplı çalışmalar da bu sonuçları doğruluyor.
Ayrıca, araştırmanın 20 yıl gibi uzun bir dönemde yapılmış olması, bulguların geçerliliğini artırıyor. Araştırmacılar, optimal etkiler için günde beş porsiyon flavonoid zengini meyve ve sebze tüketmeyi ve daha renkli bir diyet uygulamayı öneriyor. Bu, genel sağlık açısından daha iyi sonuçlar verirken, zihinsel keskinliği de artırabilir.
Yaşa Bağlı Hafıza Kaybı ve Demans
Bilişsel gerileme, demansa yol açabilir ve 60 yaş ve üzeri yetişkinlerin neredeyse yarısı hafıza ile ilgili zorluklar yaşadığını bildiriyor. Ancak bu değişiklikler, Alzheimer gibi ciddi hastalıkların belirtileri olmayabilir.
Bunun yerine, bilişsel fonksiyonlardaki değişiklikler doğal olarak yaşlanma sürecinin bir parçası olarak veya diğer sağlık sorunları nedeniyle ortaya çıkabilir. Yaşa bağlı hafıza kaybı ile demans belirtileri arasındaki farkı anlamak, bilişsel fonksiyonlarla ilgili endişeleri hafifletebilir. Araştırmalar, fiziksel ve zihinsel olarak aktif kalmanın, beyin sağlığını korumanın ve yaşa bağlı hafıza kaybını yavaşlatmanın en iyi yollarından biri olduğunu gösteriyor.