Dark Mode Light Mode

COVID’den Sonra Aşı Takviminizi Nasıl Planlamalısınız?

COVID'den Sonra Aşı Takviminizi Nasıl Planlamalısınız? COVID'den Sonra Aşı Takviminizi Nasıl Planlamalısınız?

COVID-19 geçirdikten sonra aşı olmak için ne kadar beklemeniz gerektiği konusu kafa karıştırıcı olabilir. Enfeksiyonu atlatmış olsanız bile, COVID-19 aşısı veya diğer yaygın solunum yolu hastalıkları aşıları (grip ve RSV gibi) için ne zaman aşı olmanız gerektiğini bilmek önemlidir.

Uzmanlara göre, COVID-19 geçirdikten sonra yaklaşık üç ay boyunca bağışıklık kazanıyorsunuz. Ancak bu, hemen aşı olamayacağınız anlamına gelmez. Özellikle COVID, grip veya RSV aşılarını, semptomlarınız geçtikten kısa bir süre sonra yaptırabilirsiniz.

Bu makalede, yakın zamanda COVID-19 geçiren bireylerin sonbahar aşı takvimlerini nasıl düzenleyebileceklerine dair uzman görüşlerini inceleyeceğiz.

COVID-19 Vaka Sayıları Artıyor mu?

Yaz aylarında artış gösteren COVID-19 vakalarında hafif bir düşüş yaşansa da virüs hala yaygın bir şekilde dolaşıyor. CDC verilerine göre, yapılan COVID testlerinin %15’inden fazlası pozitif çıkıyor ve acil servis başvurularında da %2 oranında bir artış gözlemleniyor. Bu artış, KP.3.1.1, KP.3 ve LB.1 gibi yeni varyantlarla ilişkilendiriliyor.

Prof. Dr. Mark Cameron, “COVID-19’un yeni varyantlarına karşı hala bir mücadele içindeyiz,” diyor. Ayrıca, Cameron, bu yıl aşıların biraz geç piyasaya sürüldüğünü ve yaz sonu enfeksiyon artışlarının daha erken önlenebileceğini belirtiyor.

COVID-19 Geçirdikten Sonra Aşı Olmak İçin Ne Kadar Beklemeliyim?

CDC, COVID-19 geçirirken aşı yaptırmamanızı öneriyor çünkü bu durum başkalarına virüs bulaştırma riskini artırabilir. COVID-19 sonrası aşı olmak için ise CDC, aşı olmayı üç aya kadar ertelemeyi düşünebileceğinizi söylüyor.

Dr. Shobha Swaminathan’a göre, “Yakın zamanda geçirdiğiniz COVID-19 enfeksiyonundan kalan bağışıklık nedeniyle hemen aşı olmanıza gerek olmayabilir.” Ancak bu, aşı olamayacağınız anlamına gelmez. Dr. Susan Kline da “COVID geçiren kişilerde üç aya kadar bağışıklık korunabilir, ancak bu bağışıklık seviyesi zamanla düşer,” diye ekliyor.

Aşı olmak için beklemek gerekmese de, tamamen iyileşmeden aşı olmanız önerilmez. Dr. Kline, hastalığın başlamasından itibaren yaklaşık iki hafta sonra aşı olmanın uygun olduğunu belirtiyor.

COVID-19 Sonrası Grip ve RSV Aşıları İçin Beklemeli miyim?

Grip veya RSV aşısı için COVID-19 sonrası uzun süre beklemenize gerek yoktur. Dr. Kline, COVID sonrası grip veya RSV aşısı olmanın genellikle bir sorun yaratmayacağını belirtiyor. Ancak yine de, semptomlarınızın tamamen geçmesinden sonra bu aşıları yaptırmak daha güvenlidir.

Grip ve RSV, farklı virüsler olduğu için COVID-19 enfeksiyonunun size bu virüslere karşı bağışıklık kazandırmayacağını unutmamalısınız. Özellikle grip aşısının her yıl alınması tavsiye edilir. Dr. Swaminathan, “Bölgenizde grip aktiviteleri düşükse, grip aşısını Ekim sonuna kadar yaptırmayı düşünebilirsiniz,” diye öneride bulunuyor.

RSV aşısı ise genellikle 60 yaş üstü ve yüksek risk grubundaki bireyler için önerilmektedir.

Sonbahar Aşı Takviminizi Planlarken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Genel olarak, uzmanlar COVID-19 ve grip aşılarını Ekim sonuna kadar yaptırmanın ideal olduğunu söylüyor. İki aşıyı aynı anda da yaptırabilirsiniz. Ancak, kronik bir hastalığınız varsa ya da birden fazla aşıya ihtiyaç duyuyorsanız, doktorunuza danışmanızda fayda var.

Dr. Jason Yee, bazı durumlarda kronik rahatsızlıkları olan kişilerin aşı zamanlamasını daha dikkatli yapmaları gerekebileceğini belirtiyor. Ancak fırsat bulduğunuzda aşı olmayı geciktirmemeniz de önemlidir. “İnsanlar aşı olmayı genellikle erteler ya da bir bahane üretirler, ancak fırsat bulduğunuzda aşı olun,” diye ekliyor.

Sağlıkta Öncü Bilgilere Erişin!

Abone Ol düğmesine basarak, Gizlilik Politikamızı ve Kullanım Koşullarımızı okuduğunuzu ve kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.
Yorum Yap Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous Post
İspanya’da Hızla Yayılan Batı Nil Virüsüne Karşı Aşı Hâlâ Bulunamadı

İspanya’da Hızla Yayılan Batı Nil Virüsüne Karşı Aşı Hâlâ Bulunamadı

Next Post
Süper Bakteriler Küresel Sağlığı Tehlikeye Atıyor

2050'ye Kadar 39 Milyon Ölüm Tehdidi: Süper Bakteriler Küresel Sağlığı Tehlikeye Atıyor