Dark Mode Light Mode

İngiltere’den Tütün Karşıtı Yasa Tasarısı: ‘Bağımlılık Döngüsünü Kırma’ Hedefi

İngiltere’den Tütün Karşıtı Yasa Tasarısı İngiltere’den Tütün Karşıtı Yasa Tasarısı

İngiltere, gençlerin sigara ve tütün ürünlerine erişimini daha da zorlaştırmayı amaçlayan kapsamlı bir tütün karşıtı yasa tasarısını gündemine aldı. İngiliz Parlamentosu’nda tartışılmaya başlanan Tütün ve Vape Yasa Tasarısı, 1 Ocak 2009’dan sonra doğanların tütün ürünlerine ulaşmasını engellemek için satın alma yaşını kademeli olarak artırmayı öngörüyor. Bu düzenleme, kabul edilmesi halinde İngiltere’yi dünyanın en katı tütün yasaklarından birine sahip ülkeler arasına sokacak.

Gençleri Sigara ve Nikotinden Uzak Tutma Amacı

Sağlık Bakanı Wes Streeting, “çocukları nikotine bağımlı hale getirmeyi hedefleyen endüstriye karşı” aromalı elektronik sigara ürünlerine kısıtlamalar getirileceğini duyurdu. Tasarı ayrıca, gençleri çekmek için kullanılan parlak ambalajların yasaklanmasını ve elektronik sigaralara yönelik pazarlamaların sıkı bir şekilde kontrol altına alınmasını öngörüyor. Ancak bu yasa, sektörün endişelerini dikkate alarak bar bahçelerinde sigara içme yasağını kapsamıyor.

Kamusal Alanda Yeni Yasaklar

Tasarı yasalaşırsa, açık havada bazı kamusal alanlarda sigara içmek yasaklanacak. Oyun alanları, okul ve hastane girişleri gibi alanlar bu kapsamda yer alacak. Ancak, barların dış mekanları, konaklama sektörünün COVID-19 sürecinde yaşadığı ekonomik zorluklar nedeniyle bu yasağın dışında tutuldu. Streeting, bar sahiplerinin taleplerini dikkate alarak şu an için bar bahçelerinde yasak getirmeyeceklerini açıkladı.

Nikotin Bağımlılığı ve Sağlık Verileri

İngiltere’de sigara içme oranı 1970’lerden bu yana üçte iki oranında düşmesine rağmen, halen yaklaşık 6,4 milyon kişi – yani nüfusun yüzde 13’ü – sigara kullanmaya devam ediyor. Sağlık yetkilileri, sigaranın ülkede önlenebilir ölümlerin ve sağlık sorunlarının başlıca nedeni olduğuna dikkat çekerek, her yıl 80 bin kişinin sigaraya bağlı nedenlerle hayatını kaybettiğini vurguladı.

İşçi Partisi’nin parlamentoda çoğunluğa sahip olması nedeniyle bu yasa değişikliğinin geçme ihtimali yüksek görülüyor. Hükümet, “bağımlılık döngüsünü kırarak dumansız bir İngiltere’nin yolunu açma” hedefiyle yasanın toplumda sağlık bilincini artıracağına inanıyor.

Sağlıkta Öncü Bilgilere Erişin!

Abone Ol düğmesine basarak, Gizlilik Politikamızı ve Kullanım Koşullarımızı okuduğunuzu ve kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.
Yorum Yap Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous Post
Yapay Zeka ile Kanser Tanısı

Yapay Zeka ile Kanser Tanısı Artık Saniyeler İçinde Mümkün

Next Post
Aşı

DSÖ, 17 Endemik Patojen İçin Acilen Yeni Aşı Gerektiğini Belirtti