Dark Mode Light Mode

Pankreas Kanseri Aşısı Denemesi Umut Verici Sonuçlar Verdi

Pankreas Kanseri Aşısı Denemesi Umut Verici Sonuçlar Verdi Pankreas Kanseri Aşısı Denemesi Umut Verici Sonuçlar Verdi
Pankreas Kanseri Aşısı Denemesi Umut Verici Sonuçlar Verdi

BioNTech, kişiye özel mRNA aşısının pankreas kanseri tedavisinde bir dönüm noktası olabileceğini açıkladı. Aşıyı alan hastaların yarısı, 18 ay boyunca kanserden arınmış olarak kaldı.

Pankreas duktal adenokarsinomu (PDAC) adı verilen yaygın bir pankreas kanseri türüne sahip 16 hasta, bu birinci faz klinik denemeye katıldı. Hastalara, tümörlerinden alınan genetik kodlar kullanılarak hazırlanan kişiye özel sekiz doz aşı uygulandı. Aynı zamanda, hastaların tümörleri alındı, kemoterapi gördüler ve bağışıklık sistemini baskılayan sinyalleri engelleyen atezolizumab adlı bir ilaç aldılar.

Aşı uygulandıktan 18 ay sonra, hastaların sekizinde kanser geri dönmedi. mRNA teknolojisi, hastanın hücrelerine genetik kodu ileterek, kanser hücreleri tarafından üretilen proteinlerle aynı proteinleri üretmelerini sağlıyor. Bu proteinlerin üretimi, bağışıklık sisteminin tümörleri hedef almasını teşvik ediyor. Aynı teknoloji, 2020’de BioNTech tarafından geliştirilen Pfizer COVID-19 aşısında da kullanıldı.

Geleneksel kanser tedavileri, tümör hücrelerini spesifik olarak hedeflemez ve aynı zamanda normal bölünen hücrelere de zarar verir. Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl 28.000 ila 30.300 yeni pankreas kanseri vakası teşhis edilmekte olup, hastaların %90’ı teşhisten sonraki iki yıl içinde yaşamını yitirmektedir. Klinik semptomlar geç geliştiği için pankreas kanserlerinin %80’i teşhis anında metastatik durumdadır.

BioNTech’in Kurucu Ortağı ve Baş Tıbbi Sorumlusu Prof. Dr. Özlem Türeci, “Mevcut tedavi seçeneklerine yanıt veren hastaların oranının %5’in altında olması nedeniyle PDAC, en yüksek karşılanmamış tıbbi ihtiyaçlardan birine sahip kanser türlerinden biridir. Kanser aşıları konusundaki uzun yıllara dayanan araştırmalarımızdan yararlanarak bu zorluğun üstesinden gelmeye kararlıyız ve bu zor tedavi edilen tümörlerin tedavisinde yeni bir çığır açmaya çalışıyoruz,” dedi.

Araştırmacılar, mRNA teknolojisini kanserle mücadelede kullanmanın yollarını aramaya devam ediyor, buna metastatik melanom da dahil. Enfeksiyon hastalıklarına karşı geliştirilen aşılardan farklı olarak, kanser aşıları hastalığı tedavi etmeye odaklanıyor. Bugüne kadar, kansere karşı onaylanmış bir aşı bulunmuyor.

Sağlıkta Öncü Bilgilere Erişin!

Abone Ol düğmesine basarak, Gizlilik Politikamızı ve Kullanım Koşullarımızı okuduğunuzu ve kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.
Yorum Yap Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous Post
Ayrıntılı Ultrason

Bebeğinizin Sağlığını Anne Karnında Güvence Altına Alın: Ayrıntılı Ultrasonun Faydaları ve Genetik Hastalıkların Erken Teşhisi

Next Post
ABD'deki En Son COVID-19 Durumu

ABD'deki En Son COVID-19 Durumu