Dark Mode Light Mode

Akciğer Nakli Olan Hasan Yeniden Hayata Tutundu: “Nefes Aldığımı Hissediyorum”

Akciğer Nakli Olan Hasan Akciğer Nakli Olan Hasan

Akciğer yüksek tansiyonu (pulmoner hipertansiyon) nedeniyle yıllardır solunum cihazına bağımlı yaşayan 22 yaşındaki Hasan Koç, beyin ölümü gerçekleşen bir donörden aldığı akciğerle yeniden sağlığına kavuştu. Dört yıl boyunca Bilkent Şehir Hastanesi’nde nakil bekleyen genç, 18 saat süren zorlu operasyonun ardından hayatında yeni bir sayfa açtı.

Akciğer Nakline Uzanan Zorlu Süreç

Henüz 11 yaşında pulmoner hipertansiyon tanısı konulan Hasan Koç’un durumu yıllar geçtikçe ağırlaştı. Solunum cihazı olmadan nefes alamaz hale gelen ve evinden dışarı çıkamayan Koç, dört yıl boyunca umutla uygun bir akciğer bekledi. Bilkent Şehir Hastanesi’nden sabaha karşı gelen telefonla beklediği haberin sonunda ulaştığını belirten Koç, yapılan çift taraflı akciğer nakliyle sağlığına kavuştu.

“Türkiye’de Akciğer Nakilleri Sadece İki Merkezde Yapılabiliyor”

Bilkent Şehir Hastanesi Göğüs Cerrahisi Kliniği ve Akciğer Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Erdal Yekeler, Türkiye’de akciğer nakillerinin yalnızca iki merkezde yapılabildiğini ve bunun cerrahi operasyonun zorluğundan kaynaklandığını vurguladı. Yekeler, “Hasan gibi nadir görülen pulmoner hipertansiyon hastalığına sahip hastalar, son noktada nefes alabilmek için oksijen cihazına bağımlı hale geliyor,” diyerek akciğer naklinin önemine dikkat çekti.

Prof. Dr. Yekeler, Koç’un en ağır hasta gruplarından biri olduğunu ve Türkiye’de pulmoner hipertansiyona bağlı akciğer nakli yapılan toplam hasta sayısının yalnızca üç olduğunu belirtti. Yekeler, “Hasan, yapılan nakil sonrası sağlıklı bir şekilde taburcu edildi. Onu şimdiki sağlıklı haliyle görmek büyük bir mutluluk,” dedi.

“Organ Bağışı Birçok Kişiye Umut Olabilir”

Türkiye’de organ bağışı oranlarının düşük olduğunu ifade eden Yekeler, beyin ölümü gerçekleşen bir kişinin organ bağışı yaparak sekiz hastaya hayat verebileceğini vurguladı. “Organlarımız toprakta çürümesin, başka hastalar için can olsun. Hasan, organ bağışının en güzel örneklerinden biri; yeniden yaşama döndü,” dedi. Türkiye’nin dünya genelinde organ naklinde altıncı sırada olduğunu belirten Yekeler, yaklaşık 200 kişinin akciğer nakli beklediğine dikkat çekti.

“Yeniden Doğmuş Gibi Hissediyorum”

Hayata yeniden tutunmanın mutluluğunu yaşayan Hasan Koç, “Telefonum çalacak mı, organ bulunacak mı diye dört yıl bekledim. Sabaha karşı gelen o telefonla nakil için hastaneye koştuk. Zorlu bir süreçti ama şu an yeniden doğmuş gibiyim, nefes aldığımı hissediyorum,” diyerek duygularını dile getirdi. Artık normal bir hayat sürdüğünü belirten Koç, organ bağışının önemine vurgu yaparak, “Organlar toprak olup gitmesin, birçok hastaya umut olabilir,” ifadelerini kullandı.

Sağlıkta Öncü Bilgilere Erişin!

Abone Ol düğmesine basarak, Gizlilik Politikamızı ve Kullanım Koşullarımızı okuduğunuzu ve kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.
Yorum Yap Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous Post
Köpek ve Sahibi

Köpek ve Sahibi Arasındaki Etkileşim Kalp Hızı Değişkenliğinde Yansıyor

Next Post
Mastektomi

Mastektomi ve Meme Onarımı: Fiziksel ve Psikolojik Destekle Yeniden Yapılanma