Karanlık Mod Light Mode

Aspirin, Kanserle Mücadelede Umut Olabilir! Yeni Araştırma Metastazı Engelleme Potansiyeli Gösterdi

Aspirin, Kanserle Mücadelede Umut Olabilir! Yeni Araştırma Metastazı Engelleme Potansiyeli Gösterdi Aspirin, Kanserle Mücadelede Umut Olabilir! Yeni Araştırma Metastazı Engelleme Potansiyeli Gösterdi

Cambridge Üniversitesi öncülüğünde yapılan bir araştırma, aspirinin kanserin yayılmasını önleyebileceğini ortaya koydu. Bilim insanları, kanserin vücutta yayılmasını etkileyen 810 farklı geni analiz ederek, metastaz üzerinde belirleyici rol oynayan 15 geni tespit etti.

Özellikle ARHGEF1 adlı proteini üreten genin eksik olduğu farelerde kanserin akciğer ve karaciğere yayılma olasılığının daha düşük olduğu belirlendi.

Aspirin, Bağışıklık Sistemini Güçlendirebilir

Araştırmada, ARHGEF1’in bağışıklık sistemindeki T hücrelerini baskıladığı keşfedildi. Bu baskılanmanın, Tromboksan A2 (TXA2) adlı pıhtılaşma faktörü tarafından tetiklendiği belirlendi. Aspirin ise TXA2 üretimini düşürerek bağışıklık hücrelerinin kansere saldırmasını sağlıyor.

Deneylerde aspirin verilen farelerde kanserin yayılma hızının azaldığı gözlemlendi.

Klinik Deneyler Devam Ediyor

Londra Üniversitesi Akademisi (UCL) liderliğindeki Add-Aspirin adlı klinik çalışma kapsamında meme, mide, yemek borusu, prostat ve bağırsak kanseri hastaları üzerinde araştırmalar sürüyor.

Profesör Rahul Roychoudhuri, erken evre kanser hastalarında bu tedavi yaklaşımının hastalığın tekrarını önlemede büyük bir potansiyel taşıdığını belirtti.

Uzmanlardan Uyarı: Doktor Tavsiyesi Olmadan Kullanmayın!

Ancak uzmanlar, aspirin kullanımının mide kanaması ve ülser gibi yan etkilere yol açabileceğini belirterek, doktor önerisi olmadan kullanılmaması gerektiği konusunda uyardı.

Londra Kanser Araştırma Enstitüsü’nden Profesör Alan Melcher, “Bu çalışma, aspirinin olumlu etkilerini taşıyan ancak yan etkileri olmayan yeni ilaçların geliştirilmesine yardımcı olabilir” dedi.

Kanser Araştırmaları Vakfı’ndan Tanya Hollands, bulguların umut verici olduğunu ancak daha fazla klinik araştırma yapılması gerektiğini vurguladı.

Sağlıkta Öncü Bilgilere Erişin!

Abone Ol düğmesine basarak, Gizlilik Politikamızı ve Kullanım Koşullarımızı okuduğunuzu ve kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.
Yorum Yap Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki Yazı
Hamilelikte Sık Görülen Şikayetler

Hamilelikte En Sık Görülen 5 Şikayet ve Başa Çıkma Yöntemleri

Sonraki Yazı
Yutulabilir Mide Balonu

Yutulabilir Mide Balonu İçin Yasak Kalktı! Avrupa ve Türkiye’de Kullanımı Yeniden Serbest